Kuperozna koža lica

Kuperoza je upalna bolest kože lica, kada su kapilari prošireni što dovodi do crvenila kože. Kuperoza je uglavnom primetna na obrazima, nosu, bradi i čelu, retko na vratu i dekolteu.

Zaštitna barijera ovakve kože je veoma slaba i koža nije u stanju da se brani od nepovoljnih uticaja. Kreme za kuperoznu kožu jačaju prirodnu zaštitnu barijeru kože i smanjuju njenu osetljivost. Ove kreme ne sadrže parfeme, veštačke boje, agresivne konzervanse i ostale alergene supstance, Gerovital u svojoj širokoj paleti proizvoda ima i kremu za kuperoznu kožu.

10563

Postoje dve faze kuperoze:

Rosacea erythermato-teleangiercratica je prva faza boletsti, Koža je crvena i ima vidljivo proširene krvne sudove. Crvenilo je naviše primetno na obrazima i nosu. Koža često i svrbi, na početku crvenilo nestaje, zatim dugoročno ostaje na licu.

Rosacea populopusulosa je druga faza, gde pored crvenila nastaju i bubuljice i čvorići koji podsećaju na akne.

U trećoj fazi, rosacea hypertrophica dolazi do stvaranja izraslina vezivnog tkiva.

Kuperoza je najčešća bolest kože kod odraslih. Žene oboljevaju češće od muškaraca, ali su kod muškaraca simptomi jači. Pravi uzroci kuperoze, još uvek nisu potpuno utvrđeni, sigurno je samo da je nasledna.

Prvi znaci kuperouze su tanki kapilari plavičasto-crvene boje koji se naziru ispod kože. To je znak da su kapilari izgubili sposobnost stezanja, odnosno da su se trajno proširili.

crema anticuperoza

Osobe čija je koža sklona kuperozi, trebale bi izbegavati sve što utiče na stezanje, odnosno proširenje kapilara: sunce, solarijum, sauna, kafa, alkohol, jaki začini, cigarete.

Značajnu ulogu u razvoju kuperoze su hronična oštećenja kože lica sunčevim zracima koja utiču na vezivno tkivo i na krvne i limfne sudove te dovode do njihovog širenja i nastajanja upale. Tako osobe sa kuperozom moraju cele godine koristiti kreme sa zaštitnim faktorom protiv sunčevih zraka.

Kuperozna kože je veoma osetljiva, te uvek mora biti zaštićena kremama koje imaju zaštitni faktor. U letnjem periodu treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 30 ili 50, dok u zimskom to mogu biti kreme sa SPF 5 ili 15.

Nega kože sklone crvenilu zahteva korišćenje proizvoda koji sadrže sastojke za umirivanje kože, Gerovital krema za kuperoznu kožu sadrži u sebi Pantenol, Boswellia Serrata i Potassium Glycyrrhizat koji su izvrsni sastojci za prevenciju osipa, kao i smirivanje i regeneraciju kože. Prisustvo ekstrakta semenki kestena u formuli ove kreme povećava otpornost krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju na nivou kože, umanjuje upale i štiti kožu.

Share Button